Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Lidi obecně se svým kolektivním myšlením to prostě takhle dělali vždycky. Vymysleli nějaký koncept - například "pohan " (nekřesťan) - a pak už se podle něj chovali po staletí. Koncept křesťan=správně, pohan= špatně. Podobně se to děje i v naší vědecké, nejpokrokovější současnosti, většinou jen v drobnostech, například Putin=špatně, "kdo je proti Bruselu=špatně", "kdo je proti imigraci bez regulace do Evropy"=špatně. "Kdo říká něco jiného než my"=špatný člověk, protože "my" vlastníme veřejnoprávní média atd. "My máme pravdu". O tom, že tzv, fake-news mohou být zavádějící, uvádím tento příklad: mezi fake news oficiální většina samozřejmě zařadí všechny "konspirační teorie", i to, že USA způsobily nebo alespoň umožnily zboření Dvojčat 11.září, aby teroristický útok využily k vojenskému útoku proti některým státům. Ale co když je historická pravda taková, že opravdu USA využily, spoluorganizovaly? Pak je fake-news naopak to, co dnes považujeme za pravdu. Podobná situace se teď děje v kauze "novičok" - Britové zveřejní informace, že novičok dovezli za účelem eliminace ruského ex-agenty dva agenti GRU, a opozice řekne, že je to fake-news. - Informace se stávají nepoužitelnými, protože nemůžeme znát faktickou pravdu. Jeden případ vypuštěnífake-news se odehrál za 2.světové války - Katyň. Masovou likvidaci polských vojáků Sověti označili za práci Němců - byl to typický fake-news, čili propagandistický trik. Pokud chceme sdílet většinové mínění (což je nejjednodušší - člověk pak nemusí přemýšlet), musíme přijmout proganadistické triky. Stejně to určitě mají i odlišné kultury, než je západní: Čína, Indie, Japonsko atd.

3 0
možnosti
Foto

Nejenom Sověti po válce označili Katyň za práci Němců, ale také náš pan profesor Hájek. Asi je nutné připustit, že na tom svorně podílely oba státy, protože švy na lebce tuším dle Švýcarů na rozdílnou dobu úmrtí obětí. Co s tím?

0 0
možnosti
Foto

R^ Ano! Jsouce ,,vyškolen" praktikami kom reřimu, kde ovšem každý soudný člověk věděl oč jde, jsem dodnes velice citlivý na jakékoli info, i si je dokáži třídit i tříbit. Jakmile kdokoli vykládá, co si mám myslet o tom, či o tom, od konkret. person až po jakékoli události, a jak je mám jedině(!) správně chápat, vždy vím, která bije. Současné technologie vše sice nesmírně ,,zkvalitnili" kde co, jádro však zůstává stejné. Čti, či sleduj cokoli, ale věř především sobě, svým zkušenostem a svým instinktům, i tzv. selsk rozumu! A pamatuj(!), že každý profík v ,,INFOBRANŽI" se řídí i oním ,,koho chleba jíš, toho píseń zpívej". A musí se přitom setsakra snažit. Konkurence je veliká a i tam platí ono ,,mnoho povolaných, málo vyvolených";-)

2 0
možnosti
PJ

P13e80t33r 92J47í47l18e10k

9. 9. 2018 9:53

Vydavatelé různých Kemelských alternativních pravd pracují také za tučné peníze...

1 0
možnosti
PP

P84e67t85r 68P20o59l50á82k

9. 9. 2018 9:26

Rikam jiz pomerne dlouho, ze media dnes informace nepodavaji (coz by mela byt napln prace kazdeho novinare - podavat informace oprostene osobnich nazoru a komentaru - tedy pokud neni komentatorem, kde se subjektivni nazor ocekava), ale prodavaji (pocet kliku rozhoduje a plni kasu + dnes nastupuje v clanku zminovana podpora jen jednoho svetonazoru). To je ale fakticka likvidace svobody informaci, konec jakekoli diskuze a tim i demokracie. Jsme svedky demontaze lidske svobody v zapadni civilizaci a nekteri lide tomu jeste tleskaji. Stejne jako nekteri ve 30. letech v Nemecku, nebo treba v 50. letech u nas. Je to zrejme nejaka obecna lidska vlastnost, tahle selektivni slepota a hluchota. Bohuzel to vzdy v minulosti dopadlo smrti mnoha lidi, kteri se na tomto podilet nechteli. Co ceka nas, uvidime...

1 0
možnosti
MK

R^R^ Dobře napsáno (samozřejmě, vždy to jde ještě lépe!;-)), ale přece jen bych něco dodal: v tom kruhu uprostřed je něco nedotknutelného - TABU a ne jedno.

P.S.

Před časem jste se, dosti občasná blogerko, stala aktivistickou; budou volby a tak doufám, že lobujete za odchod některých z radnice (ambiciózní Ital) - mám na mysli Vámi popsaný problém se změnou provozovatele farmářských trhů.

1 0
možnosti
Foto

Děkuji, Miroslave. :) R^

Můj "aktivismus" pořád přetrvává, ovšem s tou naší Prahou 3 to jde docela slušně z kopce. Tady se to (ostatně, asi i všude jinde) pořád dělí, spojuje, přelévá (myslím ty naše Zastupitele - staré koalice se rozpadají, nové vznikají, někteří zase přebíhají, tak, jak se jim to zrovna hodí do krámu).

Pro běžného voliče už je to tak nepřehledné, že nikdo neví, koho vlastně volit, aby tomu všemu ještě nepřihoršil. A já na rovinu přiznávám, že jsem na tom dost obdobně a v komunálních volbách budu muset volit nejspíš poslepu. :)

Navíc tu máme nově spoustu adeptů: Piráty, ANO, Volbu pro město. Bude jistě ještě legrace. A třeba taková, že o tom bude stát za to zase napsat. Předvídat výsledek si letos poprvé ani netroufám! :-/

A ambiciózní Ital se mezitím stal Starostou. 8-o

1 0
možnosti
ZV

Výborne vystihnuté. Karma.

5 0
možnosti
Foto

Drtivá většina z nás dává přednost těm informacím a zdrojům, které alespoň částečně odpovídají našemu pohledu na svět.

Zdroj: https://gabrielasedlackova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=678221

Já tedy programově alespoň naopak, protože opačný pohled inspiruje k formulování svého vlastního, k jeho přesnějšímu vyjádření.

Ale ti novináři nepotlačují nějaké informace záměrně, spíše tu jde o podcenění něčeho, co jim zrovna nevoní, nehodí se do krámu jejich světovému názoru. Ale tuto selekci asi děláme každý, vidíme pouze to, co chceme vidět.

1 0
možnosti
Foto

Jestli mají novináři něco potlačit, tak je to v první řadě jejich osobní názor, na ten není nikdo zvědavý. V dnešní době není snadné najít médium, kterému by se dalo věřit. Ideální je sledovat a konfrontovat informace z více médií a vybrat si svůj zlatý střed. To je ale cesta, na kterou má jen málokdo čas a ještě více lidí je pohodlných jít informacím alespoň trochu naproti, stačí jim, co jim nakecají v televizních novinách.

2 0
možnosti
PS

Bohužel v tomto světě, kde jsou peníze až na prvním místě, nečekejme, že mezi novináři jsou hrdinové. Možná byli, ale hned druhý den letěli...na Úřad práce.

Nezapomenu na zážitek u BVV v Brně u hotelu Voroněž. Potkali se tam dvě party novinářů a oni se vítali tímto stylem:"...tak kde jste 14 dnů byli?...přijeli jsme z Norska...jak dlouho zde budete?...asi tři dny a upalujeme do Bruselu....kdy na dovolenou?...atp. Nezávidím jim jejich životní styl, ani jejich šéfy, kteří je většinou nutí vyplodit nesmysly odporující zdravému rozumu. Některým se to fikaně daří, ale všeho do času, než lidé prozřou, jak jsou ve vleku jakýchsi "modelů", exkluzívních "průzkumů" aj. zaručených zpráv, hlavně před volbami. Za peníze v Praze dům...říkávali naši předkové. Bohužel ta doba je zde..

2 0
možnosti
PS

P.S. Jo a k názvu: Bludný kruh, každý bludný kruh lze rozetnout. Jak? Zdravým rozumem, použitým v nynější době pouze u voleb.

2 0
možnosti
  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2662x
Jsem koordinátorkou o.p.s. Celé Česko čte dětem a jako každý správný pohádkář trochu přeháním. Jsem vedoucí žižkovského baru za závěsem Bar Behind the Curtain a každý den si čtu a piju. Především jsem ale dcerou, vnučkou, sestrou, partnerkou, sestřenicí, vlastnicí... a miluji svou rodinu.