Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

U nás na Žižkově vládne stará dobrá ODS. A u vás?

… aneb jak nám na Žižkově znárodnili farmářské trhy, já jsem prohrála bitvu, ale napeču buchty a jedu dál

V předchozím článku jsem vcelku podrobně, spíše v osobní rovině, uvedla, jak jsem se stala pravicovou aktivistkou. Ale článek byl o mně, nikoliv o problematice jako takové, a to by zasloužilo napravit. Ona je to osmiletá historie, ale zkusím to analyticky, alespoň v rámci mých možností.

To jsme takhle na rozhraní Žižkova a Vinohrad, konkrétně na náměstí Jiřího z Poděbrad, měli farmářské trhy. Pořádal je nějaký zapsaný spolek Archetyp, a jak jsem později zjistila, právě on přišel za městskou částí s návrhem i metodikou farmářské trhy realizovat. Ale ono je to fuk, protože pro Žižkováky bylo hlavně důležité, že farmářské trhy existují a jsou dobré. Nějaký ten pátek trvalo, než se trhy staly jedny z nejlepších v Praze. Museli se prověřit farmáři, odstranit překupníci, kontrolovat zboží, nastavovat ceny… ale díky profesionální práci Archetypu to vyšlo. Jiřák se stal (spolu s Náplavkou a Dejvicemi) nejvyhledávanějším trhem v republice a byl tu pro nás, pro lidi.

A pak jednoho dne vyhlásila městská část Prahy 3 veřejnou soutěž na provozovatele farmářských trhů, protože tomu dosavadnímu měla skončit smlouva. Až posud je to všechno v pořádku. Tedy když pomineme to, že Praha 3 nějak záhadně vyhlašuje výběrová řízení právě tam, kde to dobře funguje. Ale jistě by se našlo hodně závistivých křiklounů, kteří by sami sebe přesvědčili o tom, že by to zvládli zorganizovat líp, a pak tu máme antimonopol, a tohle a tamto…, takže vem to čert! To výběrko je právně košér.

Ovšem to by ho nemohla vyhrát společnost, která byla zakoupena 6 dní před výběrovým řízením. Pan Radek Franz, nový majitel vítězné společnosti World Production (jak krásné to jméno pro firmu organizující farmářské lokální trhy!), se netají tím, že zakoupil cíleně společnost proto, aby mohl trhy pořádat. A když se ho redaktorka Respektu ptala, jak mohl 6 dní před vyhlášením výběrka vůbec vědět, že bude vyhlášeno, pan Franz mlčel. Firma nemá zkušenosti ani reference, kde by je taky mohla za šest dní získat, že? Doposud byla jejím účelem demolice a pan Franz pracoval v IT. Ale právě zkušenosti byly jedním z hodnotících kritérií pro VŘ. „Prokázany byly,“ tvrdí Radnice Prahy 3. Trhy totiž bude poddodávkou pořádat firma CH Catering.

Taky se jako normální člověk se selským rozumem ptáte: proč tam teda World Production vůbec figuruje? Ale když se pídíte dál, je to jasné. To asi proto, že kdyby to vyhrála rovnou společnost CH Catering, bylo by to okaté až příliš. Protože CH Catering je společnost jaksi spřátelená s radnicí. Jak to vím? Stačí se podívat do Registru smluv nebo si vyžádat od Radnice fakturaci. Tato cateringovka dodává na Žižkov za radniční peníze snad všechno. Řízky na zastupitelstvo, pořádá na Radnici vánoční i jiné večírky, organizuje pro město akce, prodává občerstvení na Viktorce (s ne příliš dobrými referencemi zákazníků, jen tak mimochodem)… Tím si přijde každý rok na pěkný to peníz z rozpočtu naší milé městské části Prahy 3 (dělá to něco přes milion korun ročně, jak jsem si díky „stošestce“ ověřila).

Sepsali jsme proti tomu petici, za necelý měsíc posbírali přes 5000 podpisů, poslali jsme otevřený dopis starostce, interpelovali na zastupitelstvu, optali se několika právníků… Náš předseda petičního výboru, Štěpán Korenec, pro nás lajky přepsal nesrozumitelné právní formulky do zjednodušeného přepisu. Co tedy je na celé věci nezákonné a neetické?

  • Původní výběr organizátora probíhal mimo režim celého zákona o veřejných zakázkách, nejen mimo režim zadávacího řízení. Mimo zadávací řízení lze (ne nutně) postupovat pouze v případě, že by se jednalo o tzv. koncesi malého rozsahu (obrat dodavatele do 20 mil. Kč za celou dobu trvání koncese). I v případě takovéto koncese ale lze postupovat v přísném režimu zadávacího řízení dle zákona, což Rada neodůvodněně odmítá.
  • Pokud se Rada rozhodla jít cestou mimo zadávací řízení, chybovala ve znění plánované smlouvy (odstraněním stropu nájmu za stánek zmizelo kritérium pro určení obratu). I tak by ale musela dodržovat ustanovení zákona, zejména zásady transparentnosti a rovného zacházení.
  • Kritéria pro výběr nového organizátora byla nastavena neurčitě, neumožňovala přezkum a radní se odmítli k výběru vyjádřit tvrzením údajné (nesmyslné) mlčenlivosti.
  • Výsledkem vítěz, společnost Wolrd Production, napojený na Radnici prostřednictvím poddodavatele (CH Catering), nepokrytě nesplňoval žádné technické a zkušenostní požadavky pro pořádání. Kdyby se postupovalo v rámci řádného zadávacího řízení, tento uchazeč by byl okamžitě vyloučen. Splnění kvalifikace prostřednictvím poddodávek zákon neumožňuje.

Na základě našich protestů bylo svoláno mimořádné zasedání Zastupitelstva. Však ještě předtím, než toto zasedání proběhlo, Rada zrušila výběrové řízení. Místostarosta Alexander Bellu z ODS, byl jakožto odpovědná osoba Radou pověřen, aby přišel s návrhem, jak postupovat dál. Jako občanka Prahy 3, znalá celou problematiku, bych předpokládala, že jeho návrh bude znít nějak takto: „Uděláme nové transparentní a zákonné výběrové (koncesní) řízení.“ (A taky bych byla ráda, kdyby si posypal popel na hlavu, ale to už bych byla naivní příliš, že?)

Ale pan Radní na to měl jiný názor, takový „typicky odéesácký“.

Nejen, že prohlásil petenty za organizovanou nátlakovou skupinu, ale také vyšel na veřejnost s tím, že farmářské trhy si uspořádá sám. (Rozumějte správně prosím: bude je pořádat městská část.) Taky vám to přijde poněkud dětinské a trucovité?

Tím, že zrušili veřejnou soutěž a více se k ní nevyjadřovali, dle mého názoru nepřímo uznali vlastní chyby. A jak se to umí v našem státě všechno hezky zamést pod koberec, poslední vyjádření, které k celé věci proběhlo, bylo: „máme čtyři právní posudky a všechny stvrdily, že na věci nic nezákonného neshledávají“. Tyto posudky jsme samozřejmě nikdy neviděli, a předpokládáme, že zaplaceny byly opět z peněz nás - daňových poplatníků. Ale protože bylo výběrové řízení zrušeno, nemáte co napadat a čus! Petice s více než 5000 podpisy, která zbrojila celkově proti špatnému postupu městské části, leží v mé šatní skříni.

Paradoxem je, že naše pseudopravicová + socialistická koalice (tedy ODS, TOP 09 a ČSSD), tedy především strany, jež hlásají co nejméně vměšování státu do podnikání, odsouhlasili, že farmářské trhy bude pořádat městská akciovka. Správa zbytkového majetku, a.s. (jak krásné to jméno pro firmu organizující farmářské lokální trhy!), byla donedávna v likvidaci, ale dle Radních je plně schopna pořádat farmářské trhy v minimálně stejné kvalitě, jako doposud. A ještě navíc tak získá do městského rozpočtu větší peníz. Tady bych ráda zmínila jen pár let starý případ z Kubáně (Praha 10). Zapsaný spolek Archetyp i tam rozjel a kvalitně pořádal farmářské trhy, ovšem do doby, než se městská část rozhodla pořádat je sama. Tvrdili, že budou lepší a bohatší. A jak to dopadlo? Poslední čísla hovoří, že jsou ve ztrátě okolo 1 300 000,- Kč.

Na naše argumenty, že jen těžko mohou úředníci trhy pořádat s takovou odborností, jako doposud Archetyp a že je nemyslitelné, aby úředníci jezdili na farmy ověřovat volný chov slepic, odpověděli zastupitelé (tentokrát konkrétně pan Holeček z ČSSD), že přeci pozná mrkev od mrkve! Jo? Tak to jsme rádi, že nám na radnici sedí tací přeborníci.

Aby toho nebylo málo, na protesty občanů pan Bellu na Facebooku uvedl, že nechápe, proč by trhy neměla převzít městská část, když na Praze 6 (v Dejvicích) je tak pořádají už několik let a nikdo si nestěžuje. No to by ale musel pan Bellu zvednout telefon a zavolat na Prahu 6, jak jsem ihned po jeho vyjádření učinila já. Protože tamní mluvčí by mu řekl, že to není vůbec pravda, a že úředníci nemají čas změnit se ve zvukaře či techniky, takže i Praha 6 si našla výběrovým řízením svého provozovatele.

Jak je vůbec možné, když byla prokázána chyba městské části ve výběrovém řízení, že nebylo vyhlášeno nové? Jak je možné, že Saša Bellu, prý „konzervativní mladá krev ODS“, může „znárodnit“ sedm let budovaný business, ačkoliv strana modrého ptáka hlásá přesný opak? Jak je možné, že mu to všechno projde, starostka Vladislava Hujová tomu nečinně přihlíží, média o tom s podivem píší a život jde dál? Tak to teda né, vážení… Možná jsem prohrála bitvu a zastupitelé Prahy 3 se nám všem před zraky veřejností vykáleli na hlavu, ale já tomu nebudu přihlížet dál. Vyhlašuji válku!

A dáme si ještě pár „právnických“ dovětků opětovně přepsaných do snesitelné mluvy:

  • Uzavření smlouvy s městskou částí řízenou a.s. problém neřeší. Původní výběr se alespoň snažil o zdání zákonnosti, současný postup je zcela mimo zákon i zdravý rozum.
  • Bez ohledu na to, kdo společnost řídí, bude s ní uzavřena stejná smlouva, jako měla být uzavřena s vítězem předchozího výběru. Správa zbytkového majetku (dále SZM) je soukromou a.s., byť řízenou MČ. Kde je transparentnost a zejména rovné zacházení?
  • Tato městská akciovka nikdy podobnou činnost neprovozovala, tudíž odpadá záruka kvality trhů.
  • Ještě v roce 2016 byla městská akciovka pro nefunkčnost v likvidaci. Dle účetních závěrek si nejlépe vedla právě v této době, tedy v době, kdy nedělala nic.

Ale protože jste civilní člověk, občan, nemáte šanci tuhle bitvu vyhrát. Městská Rada se nějak usnese, pravděpodobně, jako v našem případě, dávno před zasedáním Zastupitelstva, kam máte umožněn přístup, a ačkoliv si pak na Radnici hezky ponadáváte, krom dobrého pocitu z toho máte leda tak žaludeční vředy. A když je to vaše lamentování za chvilku u zadku všem okolo, protože jako každá bolest, i tahle časem vyšumí, ani ten dobrý pocit se vlastně nekoná.

„Vzdej to, bojuješ s větrnými mlýny,“ říkají všichni. Ale když budete líní vyhodit plesnivé jídlo z lednice, zplesniví časem všechno okolo. Tak nebuďte líní a bojujte. Je jedno, jestli s Alexandrem Bellu, s ODS, nebo celou radnicí. Bojujte za správné věci. Protože nebýt hloupých Honzů v pohádkách, kteří se postavili zlým saním, nebylo by tolik šťastných princezen.

Věta typu „Všichni kradou, tak proč né já, že?!“ se Babišovi ujala, můj děda a mnozí další ho volí, protože on sice krade, ale kdo v politice nekrade, že? A navíc zabrání těm největším zlodějům díky EET! Tak nějak mám pocit, že vím, kde hledá pan Bellu inspiraci. Prý Archetyp taky kradl (řekl bez doložení důkazů v Lidových novinách), tak aby tomu zabránil, radši si ty trhy bude dělat sám. Ten, co nás má možnost okrádat každý den. Ach jo.

Je třeba také doplnit, že pro blaho občanů Prahy 3, držím vlastně městské části palce. Je dosti pravděpodobné, že trhy vedené pod městskou akciovkou, budou alespoň z počátku vypadat hezky a bude se na nich i dobře nakupovat. Ba dokonce by bylo podivné, kdyby tomu tak nebylo. Vždyť půdu mají připravenou, reklamu, dokonce i tu lživou (nebo částečně tající pravdu, kdyby mě někdo chtěl chytat za slovíčko), spustili všude možně, včetně médií, které se prezentují jako nezávislé.

Autor: Gabriela Sedláčková | úterý 14.2.2017 15:45 | karma článku: 33,12 | přečteno: 1732x
  • Další články autora

Gabriela Sedláčková

Z deníku podnikatelky: Ach ty ochranné svazy autorské

... aneb jedna trochu "Švejkovská" o tom, jak udělal stát z dalšího slušného občana alkoholika a jak já zase zaplatím o pár tisíc víc.

28.9.2018 v 13:28 | Karma: 31,89 | Přečteno: 1447x | Diskuse| Společnost

Gabriela Sedláčková

Bludný kruh fake news

Je boj proti fakenews opravdu vždy bojem proti lži? Nebo jde leckdy o boj proti tomu, s čím nesouhlasíme?!

8.9.2018 v 20:08 | Karma: 38,36 | Přečteno: 1710x | Diskuse| Média

Gabriela Sedláčková

Glo(hu)sa na provázku: Píšťalky jako násilí?

Proč by měli v Bohnicích rozšířit pavilon pro léčbu rozdvojení osobnosti? Protože mám pocit, že právě k tomu jsme od "dvojího metru" došli.

27.5.2018 v 22:59 | Karma: 35,42 | Přečteno: 1247x | Diskuse| Brno

Gabriela Sedláčková

Jak jsem se stala pravicovou aktivistkou

Jsem pravicový konzervativec a stala jsem se aktivistkou. A to mi to ještě před pár dny připadalo jako naprostý nonsens.

22.1.2017 v 18:33 | Karma: 42,25 | Přečteno: 5260x | Diskuse| Politika

Gabriela Sedláčková

Schizofrenie generace Y aneb nahota v sauně a selfie na Facebooku

Moje maminka slaví dnes 50. narozeniny. Na svůj věk vypadá zatraceně dobře, mentálně je jí asi tak 17 (tvrdí ona, pro ty, kdož by mne chtěli kárat za drzost) a její ženské křivky jí jaksi kupodivu drží stále na svých místech (ač já ve svých třiceti letech začínám mít pocit, že gravitace je největším nepřítelem ženy, obzvláště pak ženy "krev a mlíko"). A moje maminka byla včera poprvé v sauně. Nahá.

9.2.2015 v 10:24 | Karma: 23,85 | Přečteno: 3480x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

V Letech otevřeli památník holokaustu Romů a Sintů. Za války tam stál koncentrák

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  11:30

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:30

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Wagnerovec po návratu z fronty rozřezal ženu, kufr s ostatky vyhodil z okna

23. dubna 2024  11:26

Rusko se v souvislosti s návratem vojáků z ukrajinského bojiště potýká s narůstající kriminalitou....

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2662x
Jsem koordinátorkou o.p.s. Celé Česko čte dětem a jako každý správný pohádkář trochu přeháním. Jsem vedoucí žižkovského baru za závěsem Bar Behind the Curtain a každý den si čtu a piju. Především jsem ale dcerou, vnučkou, sestrou, partnerkou, sestřenicí, vlastnicí... a miluji svou rodinu.